Sposób przygotowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę kroimy na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki. Polędwicę pieprzymy, smarujemy posiekanym czosnkiem i olejem, skrapiamy winem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Odstawiamy na godzinę. Nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd. Pieczemy krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienioną solimy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !