Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowy chlebek drożdżowy z nadzieniem grzybowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
tymianke 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 g
oliwa 3 łyżki
Farsz:
grzyby leśne 50 dag
por 1 szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz
czosnke 1 ząbek
oliwa 5 łyżek
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowy chlebek drożdżowy z nadzieniem grzybowym

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, tymiankiem i resztą składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pora drobno szatkujemy, dusimy na maśle z odrobiną oleju. Kiedy będzie miękki dodajemy rozdrobnione grzyby, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy 20-30 minut. Dodajemy oliwę.

Kiedy ciasto wyrosło, ponownie je szybko zagniatamy, rozwałkowujemy,smarujemy farszem grzybowym i zwijamy formując chlebek. Kładziemy go w natłuszczonej blaszce. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 03.06.2011 20:59
idealny do piwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak