Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pałki kurczaka w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 8 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
mandarynki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
oliwa
boczek wędzony 2-3 plasterki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pałki kurczaka w winie

Pałki umyć i osuszyć. Przygotowane kawałki mięsa dokładnie natrzeć powyższymi przyprawami. Zawinąć je w folie i schłodzić w lodówce(przez ponad 1 godzinę, aby smaki ze sobą przeszły). Rozgrzać patelnię z dodatkiem oliwy i przysmażyć na niej pokrojone w paseczki- boczek. Smażyć,aż tłuszcz się wytopi. Następnie wyjąć boczek i na tym samym tłuszczu przysmażyć przygotowane pałki. Przysmażyć ze wszystkim stron. Następnie podpieczone pałki włożyć do grubego rondla, wlać tłuszcz w którym się smażyły, wino i dusić na niewielkim ogniu, do momentu, gdy pałki będą miękkie. Podawać ze świeżymi mandarynkami(wcześniej można dodać je do sosu, aby lekko się podgrzały). Najlepiej smakuje z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak