Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki
pomidor 4 sztuki
olej do smażenia
czosnek ząbki 2
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w pomidorach

Udka umyć i osuszyć. Przygotowane kawałki kurczaka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzać patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i przysmażyć kawałki mięsa. Smażyć, aż do uzyskania złotego koloru. Do rondla z grubym dnem dodajemy przysmażone kawałki mięsa, dodajemy tymianek, sól, pieprz(do smaku) i na sam koniec wlewamy wino. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu. W międzyczasie pozbawiamy pomidory skórek. Gdy połowa wina odparuje wrzucamy pocięte w drobną kostkę pomidory i wszystko razem dusimy, aż do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak