Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA TARNINOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce tarniny 1 kg
cukier 1\\2 kg
wódka 1 l ( 50%)

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA TARNINOWA

Owoce tarniny zebrać po pierwszych przymrozkach (można nieco wcześniej i włożyć na dobę do zamrażalnika).
Po umyciu włożyć do słoja, wsypać cały cukier i zalać wszystko wódką. Można też dodać kilka goździków i cynamon w postaci kory (nie dodawac cynamonu mielonego).
Słój zamknąć szczelnie i postawić w cieple na dwa miesiące. Wstrząsać co 2-3 dni.
Po tym czasie wódkę zlać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i zostawić na co najmniej 3 miesiące w chłodnym miejscu. Im dłużej postoi tym lepiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak