Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier miodowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 60 dag
spirytus 1\\2 l
rum 0,25 l
kawa 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Likier miodowy

1 łyżka spirytusu w którym przez 3 - 4 dni moczył się świeży kwiat lipowy, albo kwiat bzu (obrany z łodyżek).
Miód lekko zrumienić, aby nabrał właściwej woni i koloru, zalać 1/4 l wody. Gdy się zagotuje, zestawić z ognia i nieco przestudzić, wlać wówczas spirytus, rum i 1/4 litra dobrze zaparzonej, czarnej kawy - wlać wszystko do butelki dodając dla ostatecznego wykończenia smakowego łyżką spirytusu ,,lipowego\" (albo z kwiatu bzu). Po kilku tygodniach, gdy likier odstoi się wlać czysty płyn przez bibułę do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak