Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki w kruchym cieście z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło 15 dag
sól do smaku
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyżki
grzyby suszone 5 dag
cebula 3 szt
smalec 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki w kruchym cieście z grzybami

Mąkę z masłem, żółtkami i śmietaną posiekać nożem, osolić i zarobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 h. Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, lekko skropić wywarem, wsypać tartą bułkę, poddusić, i wymieszać z posiekanymi drobno jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty o boku 5 cm. Na każdy nakładać porcje nadzienia, składać na pół i zlepić boki. Paszteciki ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasno złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 04.04.2012 12:03
uwielbiam paszteciki!!!
mehia 04.01.2011 08:15
kuszący przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak