Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ukraińskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko 500 ml
masło 10 dag
jaja 4 szt
sól do smaku
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ukraińskie

Zagotować mleko z masłem, do wrzątku wsypać przesianą mąkę, zamieszać i zdjąć z ognia. Ubijać drewnianą łyżką w naczyniu, wbijając kolejno po jednym jajku, w końcu dodać utarty żółty ser, osolić i dokładnie wymieszać. Wkładać kluski metalową łyżką do wrzącej wody jak kluski kładzione lub zsuwać ciasto z deseczki wprost do wrzątku. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem lub smażoną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.06.2012 20:29
apetyczne
Seba 22.02.2012 10:14
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak