Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek ze świeżymi truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 15 dag
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 1,5 szklanki
śmietana 3 łyżki
truskawki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek ze świeżymi truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać nożem z masłem. Dodać 1 szklankę cukru, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie rozwałkować. Ułożyć w tortownicy formując rancik zachodzący na boki na wysokość 2 cm. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na jasnozłoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki i ułożyć na cieście jedną obok drugiej, posypać cukrem pudrem, oziębić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.01.2014 00:03
pyszności,uwielbiam ciacha z truskawkami
Monika193
Monika193 07.12.2011 23:13
świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak