Sposób przygotowania

Jagnięcinę umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Włożyć do garnka, dodać margarynę, liść laurowy (4 listki),ziele angielskie (5 kulek), opruszyć to solą, pieprzem, słodką papryką, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku - zalać to wodą i gotować ok 45 - 55 min na średnim ogniu.
Paprykę czerwoną (można też dodać zółtą i zieloną - daje to bardzo ładny efekt kolorystyczny) umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w cieńkie paski.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
Ogórki konserwowe również pokroić na cieńkie paski.
Kiedy mięso będzie już miekkie wrzucić do niego pomidory gotować tak, aż się rozlecą.
Dodać przecier pomidorowy i jeżeli potrawa jest mało słona albo ostra doprawić jeszcze do smaku. Dobrze wymieszać.
Na osobną patelnię nalewamy odrobinę oliwy rozgrzewamy ją i wrzucamy na nią paprykę i ogórki konserwowe podsmażamy tak ok 2-3 minuty, po czym pod koniec gotowania wrzucamy to do garnka z mięsem dokładnie mieszamy, gotujemy ok 10-15 minut.
Na koniec gotowania doprawiamy bazylią i wlewamy słodką śmietanę - mieszany energicznie.

Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy mąkę pszenną, jajko, sól, pieprz - mieszamy i smażymy placki ziemniaczane.

Po usmażeniu placek wykładamy na talerz, składamy na pół i polewamy obficie naszym gulaszem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !