Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenno - limonkowy sernik z tofu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
proszek do piecz pół łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
olej z orzechów włoskich 6 łyżek
miód 6 łyżek
tofu 1 kg
olej 3 łyżki
miód 8 łyżek
limonki 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenno - limonkowy sernik z tofu

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.

Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 04.10.2013 14:49
polecam, pyszny
Klausia 27.09.2013 14:28
intryguje mnie Twoja propozycja :)
dorota20w 23.02.2012 23:15
dziękuję
czekoladka_m 22.02.2012 17:51
genialny ten sernik!!!
dorota20w 18.12.2011 17:32
dziekuję
Grażyna13 18.12.2011 10:05
Podoba mi się :)
Małgorzata113 13.12.2010 15:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak