Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z pomidorami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 3 kawałki
pomidory 3 szt
mozarella 3 szt
bazylia
ser żółty
jogurt 150 ml
oliwa 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
chilli

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z pomidorami

Ciasto rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość.

Nagrzewamy piekarnik na 180st.

Łączymy wszystkie składniki sosu. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większe kawałki.

Blat ciasta smarujemy sosem po całości zostawiając jednak ok 2 cm od brzegu nieposmarowanego ciasta. Na połowie ciasta układamy pomidory, przekładając je rozdrobnionymi serami, oprószamy bazylią. Składamy na pół jak pieroga i zawijamy brzegi. Calzone przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę podsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 04.11.2011 12:15
dziekuję
maryśka 12.07.2011 07:21
super
Agnieszka_B 13.12.2010 16:40
pewnie smakuje wyśmienicie
Małgorzata113 13.12.2010 15:54
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak