Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale francusko-drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 30 dag
drożdże 5 dag
mleko 150 ml
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale francusko-drożdżowe

Z drożdży, łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wlać do niej rozczyn i utarte żółtka, wyrobić ciasto. W rondelku rozpuścić 10 dag masła, przestudzić, wlać do ciasta i wyrabiać kilka minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić na 3 h do lodówki. Gdy wyrośnie, obłożyć pozostałym zimnym masłem, brzegi zaginać do środka jak kopertę, tak aby masło było przykryte ciastem. Złożyć w ten sposób na trzy części, rozwałkować, następnie poskładać i włożyć na około pół godziny do lodówki. Powtarzać te czynności dwa razy. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na trójkąty, na każdy trójkąt ułożyć masę lub marmoladę i zwinąć formując rogale. Ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 16.03.2013 21:44
uwielbiam takie rogaliki
romanrafal
romanrafal 27.05.2012 10:06
pyszniutkie
Iwona51
Iwona51 20.09.2011 20:58
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak