Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wielowarzywna

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola szparagowa 0,5 kg
cebula 0,5 kg
papryka 0,5 kg
cukinia 0,5 kg
ogórek kiszony 0,5 kg
pomidory 0,5 kg
woda 1 l
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 szt
pieprz ziarnisty 10 szt
ziele angielskie 10 szt
koper siekany 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wielowarzywna

Fasolę umyć, przyciąć końce, obgotować w dość dużej ilości wody i po odcedzeniu kroić na kawałki 3-4cm. Następnie obrać cebulę, pokroić w dość grube krążki, na cedzaku włożyć do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić. Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne, na kilka minut włożyć do wrzątku, odcedzić, pokroić w krążki. Cukinię obrać, pokroić w półkrążki, obgotować 3 minuty, odcedzić. Pomidory pokroić w cząstki, ogórki w dość grube krążki. Ugotować zalewę wsypując do wody cukier, kwasek cytrynowy i sól. Na dno każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku, po 2-3 ziarnka pieprzu, ziele angielskiego, odrobinę kopru. Rozlać zalewę do wysokości 1/3 słoików. Rozkładać kolejno warzywa, nie uciskać. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 24.05.2012 23:24
superowa
ewaa 10.05.2011 21:16
świetny przepis
Iwona51
Iwona51 13.03.2011 12:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak