Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
mleko
woda gazowana
olej
sól
pieczarki
cebula biała
cukier
Bułka tarta klasyczna Prymat
pietruszka zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z pieczarkami

Do garnka wlewam około 3 szklanek mleka, dodaję 2 jajka, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, około 100 ml wody gazowanej, kilka łyżek oleju i mąki tyle, aby ciasto było nie za gęste. Wolę naleśniki cienkie, dlatego ciasto powinno być bardziej rzadkie. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam około łyżki (chochli) ciasta i smażę na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
W międzyczasie przygotowuję farsz: pieczarki myjemy i trzemy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, na łyżce masła. Następnie dodajemy pieczarki, solimy, posypujemy pieprzem i mieszamy. Gdy pieczarki będą ugotowane dodajemy posiekaną pietruszkę oraz łączymy wszystko za pomocą jajka.
Każdego naleśnika następnie obdzielam hojnie farszem pieczarkowym i zawijam tak, aby ten farsz nie wylatywał. Gdy uformuję wszystkie krokiety moczę je dokładnie w jajku, obtaczam w bułce tartej i obsmażam na złoty kolor na małym ogniu. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 02.06.2011 06:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak