Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z masłem. Gotowaną wołowinę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Bułkę zalać mlekiem, a gdy napęcznieje lekko odcisnąć. Do utartych żółtek z tłuszczem dodać bułkę, rozetrzeć, dodać zmielone mięso, sól, pieprz, zieleniną i mieloną gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać masę. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z mięsem. Formę budyniową wysmarować tłuszczem,włożyć do niej masę, zamknąć i wstawić do wrzącej wody sięgającej do wysokości 1/3, naczynie przykryć. Gotować budyń około 45 minut. Podawać z sosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    To jest ciekawe :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    świetna kolacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !