Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z gotowanej wołowiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
masło 3 dag
wołowina gotowana 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
bułka 1 szta
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z gotowanej wołowiny

Żółtka utrzeć z masłem. Gotowaną wołowinę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Bułkę zalać mlekiem, a gdy napęcznieje lekko odcisnąć. Do utartych żółtek z tłuszczem dodać bułkę, rozetrzeć, dodać zmielone mięso, sól, pieprz, zieleniną i mieloną gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać masę. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z mięsem. Formę budyniową wysmarować tłuszczem,włożyć do niej masę, zamknąć i wstawić do wrzącej wody sięgającej do wysokości 1/3, naczynie przykryć. Gotować budyń około 45 minut. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.10.2012 08:27
świetna kolacja
olkaaa 18.09.2012 09:36
jeszcze nie robiłam
bami 21.08.2011 11:48
To jest ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak