Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

=CZEKOLADOWE CUDO=

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 6 łyżek
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1/2 litra
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
mleczna czekolada 1 tabkliczka
masło 1 kostka
cukier 6 łyżek
śmietana 30% 1/2 litra
śmiatan - fix 2 sztuki
wiórki kokosowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: =CZEKOLADOWE CUDO=

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z przesiana mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Gotujemy budyń w 3/4 litra mleka, studzimy miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i smarujemy masą. Ubijamy śmietanę ze śmietan fixami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż będą złote, studzimy. posypujemy ciasto.
Do masy można dodać łyżeczkę koniaku, rumu lub likieru czekoladowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak