Sposób przygotowania

Gorące ziemniaki połączyć z mlekiem na pusztą masę- zrobić puree. Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju i przysmażyć na niej pokrojony boczek i pokrojoną w bardzo drobną ksotkę cebulę. Smażyć , aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy przysmażony boczek z cebulą i przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia rozłożyć przygotowane ziemniaki. Przygotować 4 wgłębienia, aby wbić w nie po 1 jajku. Jajka przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotwane danie zalać lekko spienioną śmietaną. Piec około 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem można posypać wierzch dania zieleniną. Powyższe danie najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    Do śmietany dodałam jeszcze pokrojonego szczypiorku :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    to musi być smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !