Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane po wiejsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
ziemniaki ugotowane 10 sztuk
mleko 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
boczek 3 łyżki pokrojonego w kostkę
oliwa
śmietana 1 szklanka
sól do smaku
tłuszcz do formy
zielenina do posypania
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane po wiejsku

Gorące ziemniaki połączyć z mlekiem na pusztą masę- zrobić puree. Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju i przysmażyć na niej pokrojony boczek i pokrojoną w bardzo drobną ksotkę cebulę. Smażyć , aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy przysmażony boczek z cebulą i przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia rozłożyć przygotowane ziemniaki. Przygotować 4 wgłębienia, aby wbić w nie po 1 jajku. Jajka przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotwane danie zalać lekko spienioną śmietaną. Piec około 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem można posypać wierzch dania zieleniną. Powyższe danie najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 01.05.2012 12:28
to musi być smaczne
Mariola21 07.01.2011 14:10
Do śmietany dodałam jeszcze pokrojonego szczypiorku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak