Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko karmelowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 3 łyżki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko karmelowe

Łyżeczkę cukru zrumienić, następnie wlać łyżkę zimnej wody i rozpuścić karmel. W naczyniu wymieszać bardzo starannie mleko z surowymi jajkami, karmelem, odrobiną soli i cukrem waniliowym. Wymieszaną dokładnie masę rozlać do filiżanek. Ustawić naczynia z mleczkiem w płaskim garnku z ciepłą wodą, sięgającą do połowy wysokości kubeczków, przykryć naczynie i postawić na ogniu. Ogrzewać, nie dopuszczając do wrzenia wody, do chwili, aż masa w kubeczkach będzie wykazywać oznaki zgalaretowacenia. Wtedy kubeczki wystawić, okroić nożem dookoła i wyłożyć deser na talerzyki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 07.03.2014 08:38
ale pyszne
Iwusia 22.11.2012 23:30
ale pychotka
zuzanna_z 17.05.2012 12:30
dobre
Wafelek2601 10.09.2011 08:30
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak