Sposób przygotowania

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku.

Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka.

Do mięsa dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko.

Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonym- bezpośrednio do mięsa) i solą.

Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku.
Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle.
Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy.
Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut.
Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy,
Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !