Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kajzerka 1 - 1,5 szt
mleko 150 ml
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 1 łyżka z czubem
czosnek 1 duży ząbek
posiekana natka 1,5 - 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1,5 -2 łyżki
śmietana 100-120 ml
mąka 2 łyżki
rosół warzywny w kostkach 1 kostka
lub rosół 250 - 300 ml
ser żółty 3 słupk (i3 x 4 cm)
mięso mielone (karkówka lub szynka)

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy w sosie pomidorowym

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku.

Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka.

Do mięsa dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko.

Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonym- bezpośrednio do mięsa) i solą.

Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku.
Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle.
Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy.
Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut.
Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy,
Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak