Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczne polano

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 s
cukier 3/4 szkl.
kakao 1/3 szkl.
aromat waniliowy
Krem:
śmietana 30% 0,4 l
kakao 1/2 szkl.
cukier puder 1/2 szkl.
aromat waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne polano

przygotować krem,śmietanę ubić,dodać cukier puder,kakao,aromat wymieszać i odstawić do lodówki,oddzielić żółtka i utrzeć z 1/2 szkl.cukru na puszysty kogel-mogel,dodać kakao,aromat i szczyptę soli,białka ubić na sztywno stopniowo dodając 1/4 szkl.cukru,pianę delikatnie połączyć z masą z żółtek,wyłożyć ciasto na blachę,piec 15min.w temp.190st.po upieczeniu wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i zrolować do ostygnięcia,potem zdjąć ze ściereczki,nałożyć krem i zwinąć jak roladę,posmarować kremem na zewnątrz,tak aby przypominało korę drzewa,obsypać kakao i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.06.2012 17:38
super
Grazyna0211 26.06.2011 12:35
podoba mi się ten przepis
suzana 12.12.2010 22:01
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak