Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe świderki z kminkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 3 dag
żółtko jajek 1 szt
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
margaryna 8 dag
kminek 1 łyżeczka
sól do smaku
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe świderki z kminkiem

Drożdże rozmieszane z cukrem i łyżką ciepłego mleka dodać do mąki, pozostawić aż zaczną rosnąć. Następnie dodać resztę mleka, sól, żółtko, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować dosyć cienki placek, pokroić go w paski szerokości 1 cm, posypać je kminkiem i lekko przycisnąć wałkiem. Skręcić po dwa paski, ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem, gdy ciasto podrośnie posmarować białkiem i posypać serem, upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.03.2014 20:32
Wyglądają smakowicie.
Motorek 02.10.2012 15:55
smaczne
olkaaa 25.04.2012 13:33
extra
IKrakowianka 21.11.2011 00:20
super do czystego barszczu
suzana 12.12.2010 22:05
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak