Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABECZKI Z BUDYNIEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/5 szkl
masło 150 g
cukier 4 łyzki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżki
mleko pół l
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
cukier pół szkl

Przepis i sposób przygotowania na: BABECZKI Z BUDYNIEM

Z mąki, masła, cukru, jaj, śmietany i mleka zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Z 0,5 litra mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy mąki i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego wymieszane mąki. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Ciastem wylepiamy foremki do babeczek. Pieczemy w 160 st. aż się zarumienią.
Na upieczone już babeczki wykładamy budyń. Dekorujemy owocami lub pokrojoną w kosteczke galaretką. Można posypać drażetkami lub polać polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak