Sposób przygotowania

Owoce umyj, osusz. Arbuza przekrój, półokrągłą łyżeczką wydrąż kulki miąższu, odrzucając pestki. Przy skórce pozostaw warstwę białego miąższu (około 1cm). Wydrążone łupiny włóż do lodówki.
Morele i gruszki rozkrój, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Czereśnie wydryluj. Winogrona przekrój na pół, usuń pestki. Maliny, jeżymy i jagody przebierz. Kiwi obierz, pokrój na kawałki.
Z limonki i pomarańczy zetrzyj skórkę,z miąższu owoców wyciśnij sok wprost do miski, w której będzie przygotowywana sałatka. Do soku z cytrusów dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Włóż owoce. Skrop je alkoholem. Posyp listkami mięty. Przemieszaj. Miskę przykryj folią i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Przed podaniem owoce przełóż do wydrążonej skórki arbuza (ew. do pucharków). Posyp startymi wcześniej skórkami pomarańczy i limonki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !