Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
cebula 1/2 sztuki
śmietana kwaśna 100 ml
szynka 15 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
posiekana zielenina 2-3 łyżki
żubrówka 50 ml
bulion 150 ml
grzybki marynowane 5-8 sztuki
kremówka 200 ml
parmezan 2-3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
chleb czerstwy 1 okrągły

Przepis i sposób przygotowania na: Tort inaczej

Chleb obrać ze skórki i pokroić je na 3 blaty, tak jak biszkopt. Bulion wymieszać z wódką i użyć do nasączenia chleba. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie wraz z posiekanymi pieczarkami. Pod koniec duszenia dodać posiekaną zieleninę i kwaśną śmietanę tak, żeby pieczarki wraz z innymi składnikami miały konsystencję kremu. Można zagęścić bułka tartą. Szynkę pokroić, podsmażyć na oliwie z odrobiną bulionu, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podsmażać, aż masa zgęstnieje. \"Tort\" przełożyć masą z pieczarek, a następne blaty masą z szynki. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać do niej żółtko jaja i przyprawy do smaku. Użyć jej do posmarowania wierzchu i boków tortu. Parmezan wymieszać z bułka tartą i obsypać nim wierzch i boki. Wierzch ozdobić pokrojonymi grzybkami marynowanymi. Podgrzać przez 1-2 minuty w piekarniku, żeby ser delikatnie się rozpuścił. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 09.02.2013 21:38
pomysłowe
Iwusia 29.08.2011 23:19
super :)
Anna141
Anna141 25.03.2011 09:41
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak