Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus bezowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt.
cukier 5 łyżek
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
rum 1 kieliszek
sok z cytryny 1 łyżka
owoce sezonowe do dekoracji
bezy 10 pokruszone
gruszki w zalewie 4 połówki

Przepis i sposób przygotowania na: mus bezowy

Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dosyp cukier. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Żółtka oraz cukier ubij na puszystą, jasnokremową masę. Pod koniec ubijania dodaj rum. naczynie z masą wyjmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem soku cytrynowego i cukru waniliowego. Gruszki wyjmij z kompotu, zmiksuj na gładki mus. Do bitej śmietany dodaj zupełnie zimną masę żółtkową, mus gruszkowy oraz bezy.
Masę przelej do foremek wyłożonych folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na 4-5 godzin. Przed podaniem przełóż z foremek na talerzyki, delikatnie usuń folię. Udekoruj owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 31.05.2012 21:45
znowu cos nowego
traktorek 23.05.2012 17:00
super deserek
Ewa111 24.10.2011 16:02
bardzo smaczny deser
kanu83 21.09.2011 12:42
rewelacja
klaudusia198888 28.12.2010 22:10
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak