Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szkl.
cukier 1,5 szkl.
mąka 1,5 szkl.
jajko 6 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy
na poncz
cukier 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek
Krem:
biała czekolada 2 szt.
śmietana 30% 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy

żółtka utrzeć z cukrem,dodać aromat,białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,połączyć pianę z masą,wsypać mak,mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać,wylać do tortownicy pieć ok.40min.w temp.180st.czekoladę pokruszyć,rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić,śmietanę ubić,dodać do czekolady,wymieszać,w 1/2 l wody przegotowanej rozpuścić cukier dodać kilka kropli aromatu i spirytus,wymieszać,przestudzony biszkopt pokroić na 3 części,nasączyć ponczem posmarować masą,położyć drugi,nasączyć i posmarować i trzeci nasączyć boki i wierzch posmarować masą i udekorować,schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak