Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz pod pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sok z cytryny
sól
masło 2 łyżki
chrzan ze słoika 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
filet z dorsza 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz pod pierzynką

Obierz, opłucz, a następnie ugotuj w lekko posolonej wodzie ziemniaki. Opłucz filety z dorsza, podziel je na 6 porcji. Skrop sokiem z cytryny i posól.
Ziemniaki odcedź, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Do piure dodaj masło, chrzan, mąkę oraz mleko. Do masy wbij jajko, wymieszaj. Przypraw solą oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z gwiazdkową końcówką. Kawałki ryby ułóż w formie posmarowaną masłem. Przykryj masą ziemniaczaną wyciskaną ze szprycy. wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak