Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mleko 0,5 szklanki
drożdże 2 dag
jajko 2 szt
mąka 2 łyżki
tłuszcz 10 dag
bułka czerstwa 5 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane

Obrane ziemniaki zetrzeć, wylać na sitko, odcedzić nadmiar wody, przełożyć do garnka. Bułkę namoczyć w letnim mleku, rozetrzeć łyżką z drożdżami, włożyć do ziemniaków. Do tej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ubitą pianę z białek. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu dość cienkie placki. Smażyć z obu stron, polewać każdy sosem pomidorowym na kiełbasie i składać na połowę. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 02.07.2012 22:00
uwielbiam je
olkaaa 28.05.2012 07:39
super
Sylwia56
Sylwia56 28.03.2012 16:38
pycha
IKrakowianka 20.11.2011 00:51
pyszne
Gosia32
Gosia32 14.06.2011 09:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak