Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste bułeczki ze skórką pomarańczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/3 szklanki
mleko 180+10 ml
drożdże świeże 25 gram
margaryna 85 gram
jajko 3 sztuki
sól do smaku
cukier do smaku
skórka z pomarańczy lub limonki kandyzowana- do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste bułeczki ze skórką pomarańczy

Drożdże rozpuścić w 10 ml mleka wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników ( pomijając jedno jajko) + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszcze i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozkłóconym jajkiem(dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru). Piec w temperaturze 190 C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak