Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki mojej babci na święta

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg -
cukier 0,5 szklanki -
miód 1 szklanka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat - -
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki -
margaryna kostka 1 -
lukier - -
cukier puder 0,5 kg -
białko 2 -
sok z cytryny 1 -
woda 2 łyżeczki (ciepła)
jajko 2 -

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki mojej babci na święta

1. Tłuszcz rozpuścić, miód ocieplić w garnku z gorącą wodą. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
2. Wałkować bardzo cienko i wycinać foremkami pierniczki.
3. Piec w temperaturze 180 stopni ok 7- 8 minut.
4. Lukier: do 2 białek dodać cukier puder i sok z cytryny - dobrze utrzeć łyżką (konsystencja gęstej śmietany). Gotowym lukrem posmarować pierniczki. Najlepiej upiec 14 dni przed świętami. Mogą długo leżeć. Przechowywać w puszcze lub w słoiku.
PS
Przygotowanie: 40 min
Oczekiwanie: 60 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 12.12.2010 10:13
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak