Sposób przygotowania

Suszone owoce zalewam wrzątkiem, tak by zostały nim tylko przykryte. Jabłka obieram, ścieram na tarce, mieszam razem z płatkami owsianymi i zostawiam to na pół godziny. Po tym czasie odsączam owoce z wody (zachowując ją) i dodaję do płatków razem z roztrzepanym jajkiem, mieszam. Roztapiam masło, dodaję do niego wodę z zaparzania suszonych owoców ( pół szklanki) i rozpuszczam w tej miksturze cukier. Wlewam to do płatków, dodaję mąkę i wszystko dokładnie mieszam. Masa na tym etapie jest już w miarę lepiąca (gdyby tak nie było polecam dodać jeszcze jedno jajko). Na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem, wykładam masę, wyrównuję powierzchnię i małą deseczką delikatnie uciskam. Piekę około godzinę w 100 stopniach i jeszcze ok 20 min w 150 stopniach by wierzch batoników się zarumienił. Wyjmuję z piekarnika, z blaszki, odklejam papier i jeszcze ciepłe kroję w prostokąty, po czym zostawiam do wystygnięcia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Mogą być całkiem smaczne, Trzeba wypróbować ten przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    polecam !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super !
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    dziekuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Bardzo lubię takie batoniki. Są 100 razy zdrowsze od kupnych:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    zgadzam się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !