Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypasione batoniki zbożowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 500 g
mąka 1 szkl
jajko 1 szt
masło 100 g
suszone wiśnie 1 garść
truskawki kandyzowane 1 garść
kumquat kandyzowany 1 garść
cukier pól szkl
jabłka 2 szt
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasione batoniki zbożowe

Suszone owoce zalewam wrzątkiem, tak by zostały nim tylko przykryte. Jabłka obieram, ścieram na tarce, mieszam razem z płatkami owsianymi i zostawiam to na pół godziny. Po tym czasie odsączam owoce z wody (zachowując ją) i dodaję do płatków razem z roztrzepanym jajkiem, mieszam. Roztapiam masło, dodaję do niego wodę z zaparzania suszonych owoców ( pół szklanki) i rozpuszczam w tej miksturze cukier. Wlewam to do płatków, dodaję mąkę i wszystko dokładnie mieszam. Masa na tym etapie jest już w miarę lepiąca (gdyby tak nie było polecam dodać jeszcze jedno jajko). Na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem, wykładam masę, wyrównuję powierzchnię i małą deseczką delikatnie uciskam. Piekę około godzinę w 100 stopniach i jeszcze ok 20 min w 150 stopniach by wierzch batoników się zarumienił. Wyjmuję z piekarnika, z blaszki, odklejam papier i jeszcze ciepłe kroję w prostokąty, po czym zostawiam do wystygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 26.03.2012 12:40
zgadzam się
czekoladka_m 25.03.2012 15:38
Bardzo lubię takie batoniki. Są 100 razy zdrowsze od kupnych:):)
dorota20w 22.12.2011 20:21
dziekuję
Grażyna13 22.12.2011 10:47
Super !
dorota20w 22.12.2010 18:19
polecam !
Tahitha 21.12.2010 05:33
Mogą być całkiem smaczne, Trzeba wypróbować ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak