Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

błyskawicze ciasto do pizzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżka
oliwa 100 ml
mleko 100 ml
śmietana 3-4 łyżki
woda letnia
drożdże suche 14 gram (2 opakowania)

Przepis i sposób przygotowania na: błyskawicze ciasto do pizzy

1. Wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier do miski, wymieszać.
2. Dolać oliwę z oliwek, mleko i śmietanę. Wymieszać.
3. Dodawać wodę \"na oko\". (Ciasto ma swobodnie dać się zagniatać i nie przyklejać do rąk)
4. Dobrze zagnieść.
Przygotowane w ten sposób ciasto rozwałkować do ulubionej grubości i przełożyć na blachę. Dodać ulubione składniki.
Piec ok. 25 min. (czas dla ciasta średniej grubości) w temperaturze 220 st.
(Z podanej ilości składników wychodzą dwie duże blachy pizzy na średniej grubości cieście)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak