Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pseudo wuzetki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka szklanka
cukier ok szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej 3 łyżki
ocet łyżka
kakao 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżeczki
kremówka
cukier waniliowy
cukier 2 łyżki
białko 2-3
krem tortowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pseudo wuzetki

Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej. Następnie delikatnie wlewać żółtka (powoli i ubijając mikserem cały czas). Na koniec olej i ocet. Mąkę przesiać,dodać kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć mokre z suchymi składnikami,mieszając przy tym. Wlać do prostokątnej formy i piec ok 35min w 160 stopniach na środkowej półce piekarnika (w połowie czasu zmieniłam na 180stopni). Ostudzić i przekroić na 2 części wzdłuż.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić. Kremówkę ubić(prosto z lodówki!), dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać, powoli wlewając,do kremówki razem z ostudzoną już żelatyną. Mieszać i przełożyć masą biszkopt. Wstawić do lodówki aż zastygnie. Wg przepisu na opakowaniu przygotować krem tortowy. Na zastygnięte ptasie mleczko (pokroić w kawałki ciasto) szprycą wyciskać na wierzch krem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 07.06.2012 21:42
Bardzo fajne, na pewno smaczne:)
iknkirke 28.04.2012 23:28
super
polly66 11.12.2010 23:43
trochę zabawy jest ale wyśmienite i delikatne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak