Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane patisony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielonego mięsa wieprzow 300 g
gęstego przecieru 1/2 szklanki
oliwa
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
patison kilka szt
ryż 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane patisony

Patisony myjemy, osuszamy i odcinamy czubki. Łyżką wydrążamy środek. Wkładamy (bez czubków) do dużego garnka i zalewamy szklanką bulionu oraz taką ilością wody, by patisony były przykryte. Gotujemy około 20 minut.Ryż gotujemy na półtwardo, odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso. Przekładamy do miseczki. Dolewamy na patelnię odrobinę oliwy i smażymy cebulę, by się zeszkliła. Ponownie dodajemy mięso oraz wlewamy koncentrat, mieszamy i trzymamy na ogniu 3-4 minuty.W dużej misce umieszczamy ugotowany ryż, mięso z cebulą i przecierem, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.Patisony nadziewamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpodnego, przykrywamy odciętymi czubkami. Podlewamy 3/4 szklanki wywaru, w którym gotowały się patisony i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 07.02.2011 15:59
super
hastalavista 16.01.2011 00:12
ciekawy przepis
Natalia/tubisiek 15.12.2010 11:31
fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak