Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks staropolski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 5 sztuk
żółtka jaj 5 sztuk
cukier 30 dag
masło roślinne 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
rodzynki 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks staropolski

Całe jaja utrzeć z żółtkami, następnie dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i miękkie masło. Dodać bakalie i ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem blaszki i piec około 1 godz. 15 minut w temp. 160- 180 stopni. Po ostudzeniu polać lukrem i ozdobić skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.02.2014 12:20
smakuje wyśmienicie
Grażyna13 16.06.2013 16:10
To by mi smakowało :)
Wafelek2601 29.01.2013 13:00
Pyszny
jogobella231
jogobella231 12.02.2012 09:36
fajny
Krzysztof42 09.07.2011 16:43
lubię keks
gosia47-47 21.03.2011 18:30
muszę zrobić
pioge7 19.03.2011 11:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak