Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby zapiekane

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smalec 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 200 ml
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
maślaki 1 kg
ser żółty 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby zapiekane

Grzyby umyć i odkroić trzony. Kapelusze włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, odcedzić a następnie obtoczyć w mące (1 łyżka) i obrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Osolić, oprószyć pieprzem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pozostałą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka, podgrzewać mieszając i wlewając stopniowo pozostałe mleko. Gdy zawrze, odstawić, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z utartym serem, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać grzyby i zapiec w nagrzanym piekarniku, tak by powierzchnia lekko się zrumieniła. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 18.01.2012 21:17
brzmi smacznie
paula99926 18.01.2012 21:08
jak ja lubię grzybki pod każdą postacią
olkaaa 18.01.2012 07:36
uwielbiam grzyby
Iwona51
Iwona51 21.09.2011 09:48
uwielbiam grzybki
mehia 31.12.2010 08:19
coś pysznego :)
mehia 31.12.2010 08:19
coś pysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak