Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka żmudzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki kalifornijskie 0,5 kg.
spirytus 1 l
suszona ruta 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
woda 1,5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka żmudzka

rutę można kupić w aptece,śliwki wrzucić do słoja,zalać spirytusemprzykryć gazą,zostawić w temp.pokojowej na 5 dni,zlać nalewkę,do rondelka wsypać rutę,wlać szklakę wrzątku,przykryć i zostawić na małym ogniu 15min.odcedzić,dodać cukier,pozostałą wodę i sok z cytryny,wlać do rondla,zagotować,wymieszać ze śliwkowym spirytusem,wlać do butelek,szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce,nalewka bęzie lepsza jak dłużej będzie leżakować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.12.2012 00:07
bardzo ciekawe
Wacław 07.02.2012 10:29
fajny przepis
Wafelek2601 06.08.2011 12:58
smaczna
MAŁGORZATA108 11.12.2010 16:00
Śliwki kalifornijskie na Żmudzi?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak