Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szary sos polski.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1,5 łyzki
mąka 1,5 łyzki
wywar z ryby 1,5 szkl.
cukier 2 łyzki
sok z cytryny 2 łyzki
rodzynki 1 łyzka
migdały 1 łyzka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szary sos polski.

Z masła i maki zrobić rumiana zasmażkę i rozprowadzić ja zimnym wywarem z ryby,wymieszać i zagotować.
Na suchej patelni zrumienić cukier,rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu.Sos ponownie zagotować dodać rodzynki i migdały.Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.09.2013 10:05
oo,takiego jeszcze nie jadłem ,ciekawy przepis
caralajna 24.04.2013 07:07
ciekawy ma skład
Motorek 14.03.2013 09:09
fajny sosik
kuklik 27.09.2012 20:42
pychota
Grażyna13 27.09.2012 19:06
Do ryby-rewelacyjny :)
ben-ka 15.07.2012 22:07
Ja ten sos robię tylko do ryby a zwłaszcza do karpia.
pacpaw 15.07.2012 20:51
wywar z ryby można zastąpić wywarem mięsnym?
anemon 06.10.2011 07:58
Zgadzam się, warto sięgać do tradycyjnych przepisów. Napisz, proszę do czego podajesz ten sos, bo dla mnie ten sos to nowość.
barbara11561 11.05.2011 06:04
Dobry-bo polski:):)
misia53 06.04.2011 07:16
Nie ma to jak polski , chociaz szary...
MAR3STA 13.01.2011 18:29
nigdy takiego nie robiłam;)
Grażyna13 17.12.2010 09:26
Bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak