Sposób przygotowania

Lebkuchen - niemieckie ciasto korzenne, rodzaj piernika. Wypróbowałam wiele przepisów na to ciasto. To jest dla mnie najlepsze, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Można zamiast poszczególnych przypraw korzennych użyć 1 łyżeczki przyprawy do piernika (najbardziej lubię firmy Kotanyi). Ciasto ma intensywny, bogaty smak, jest wilgotne w środku. Na wierzchu tworzy się lukier, który po podpieczeniu staje się kruchy i pęka przy krojeniu.

Składniki

* 75 g płynnego miodu (użyłam akacjowego)
* 75 g cukru
* 250 g mielonych migdałów
* 100 g mąki
* 25 - 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce
* 3 jajka
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
* skórka starta z 1/2 pomarańczy
* skórka starta z 1/2 cytryny
* Lukier:
* 1 białko
* 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
* 75 g cukru pudru

Sposób przygotowania

1.

Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać migdały, czekoladę, mąkę, korzenie, skórki cytrusów (starte i kandyzowane). Wymieszać wszystko dokładnie i wylać na blaszkę (używam prostokątnej 20x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Zrobić lukier mieszając składniki łyżką. Rozsmarować go na gorącym cieście i ponownie włożyć do piekarnika na 8 minut. Wyjąć i wystudzić. Kroić na kwadraty.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ciekawy ten przepis, chyba go wypróbuje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !