Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalczyk ze skwarkami wg mojej Babci

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 100 g
cebula 1 szt
sól
boczek 250 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Smalczyk ze skwarkami wg mojej Babci

Boczek solimy, mieszamy i odstawiamy. Słoninę kroimy w kosteczkę i wytapiamy tłuszcz (ewentualny nadmiar tłuszczu odlewamy). Gotowe skwarki odkładamy na bok, a na tym samym tłuszczu smażymy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodajemy skwarki ze słoniny, przekładamy wszystko do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki.

Do smalczyku najbardziej pasuje świeże pieczywo i ogórek kiszony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 21.05.2012 22:25
kaloryczny ,ale za to jaki smaczny
Ewa104 29.12.2011 09:35
Lubię domowy smalczyk.
monisia1977 16.10.2011 08:25
dobre
ZEWA 03.05.2011 11:26
pyszny domowy smalczyk
ana00 21.02.2011 15:36
Polecam swojski smalczyk ;)
wedith1 15.02.2011 12:14
Mmmmmmm i do tego ogóreczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak