Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wianuszki.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
masło 25 dag
drożdże świeże 20 g
sól 1 płaska łyżeczka
jajko 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
cukier waniliowy 2 torebki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wianuszki.

Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy drożdże roztarte ze śmietana , solą , gałką muszkatołową.Wyrabiamy ciasto , pozostawiamy do wyrośnięcia.Formujemy cieniutkie wałeczki, z których splatamy małe wianuszki.Maczamy je w roztrzepanych jajkach, następnie w cukrze waniliowym wymieszanym ze zwykłym.Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy w temperaturze 200 stopni na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 08.07.2011 18:25
mogą być smaczne
Smakosz6 26.11.2010 11:56
mniam
monisia1977 19.08.2010 06:34
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak