Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka parzona

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
drożdże 8 dag
mleko 1,5 szklanki
żółtko jajek 8 szt
cukier 15 dag
masło 15 dag
rodzynki 5 dag
migdały 5 dag
sól szczypta
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Babka parzona

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżką mąki, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagotować i wlewając je w zagłębienie wymieszać łyżką z 1/3 całej ilości mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i pokrojoną wanilią. Do lekko przestudzonego ciasta dodać żółtka, drożdże z cukrem, resztę mleka, sól, wyrabiać aż stanie się gładkie. Następnie dodać stopione ciepłe masło, rodzynki i drobno pokrojone migdały, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem. Gdy wyrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 03.01.2014 17:50
Musi być pyszna!
jeta72 19.06.2012 21:20
smaczna :-)
Iwusia 17.03.2012 22:20
pyszna jest taka babeczka
Angelika10 26.12.2011 22:32
pycha
kuklik 30.08.2011 20:38
rewelacja
adam1f 19.04.2011 01:19
pycha
mehia 28.02.2011 21:44
uwielbiam taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak