Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola szparagowa zapiekana pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola szparagowa 0,5 kg
mleko 1 szklanka
śmietana 0,5 szklanki
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
jaja 2 szt
cytryna 2 plasterki
ziemniaki ugotowane 2 szt
boczek wędzony 4 plasterki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
cukier do smaku
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola szparagowa zapiekana pod beszamelem

Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła, posypać tartą bułką, wyłożyć plasterkami boczku. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić z mlekiem i śmietaną. Sos zagotować i przyprawić do smaku solą, cukrem, plasterkami cytryny. Do przestudzonego sosu dodać surowe jajka i wymieszać. Połowę sosu wymieszać z fasolą. Na plasterkach boczku ułożyć cienką warstwę pokrojonych ziemniaków, na nich warstwę fasoli. Przykryć fasolę resztą sosu, posypać utartym serem, położyć na wierzchu kilka kawałeczków masła. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2015 21:19
ładnie wygląda :)
Katarzyna59 29.07.2012 19:58
pycha
mehia 22.02.2011 19:55
extra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak