Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki zaparzane

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
cukier 1,5 szkl
margaryna 1 szt
miód 250 gr
woda 0,5 szkl
amoniak 2 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 niepełna łyżka
jajko 5 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki zaparzane

Mąke wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak