Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z majonezem i bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier puder 2 szklanki
mąka ziemniaczna 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
majonez 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olejek cytrynowy
bakalie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z majonezem i bakaliami

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę, stopniowo dodawać po łyżce majonezu i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić na sztywno pianę, na końcu dodać olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i wcześniej posiekane na drobno bakalie. Przełożyć do wysokiej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu wyłożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak