Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Dobosza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier puder 18 dag
mąka 12 dag
ocet 1\\2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Dobosza

lukier pomadkowy czekoladowy:
30 dkg cukru
⅛ l wody
½ łyżki octu (6%)
6 dkg czekolady lub 3 dkg kakao

masa czekoladowa:
¼ kg masła
3 jaja
20 dkg cukru
wanilia
5 dkg kakao lub 8 dkg czekolady
⅛ l mleka
kieliszek spirytusu lub wódki
5 dkg orzechów zmielonych


Przyrządzić ciasto biszkoptowe. Upiec cztery krążki w wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia tortownicy.
Kakao zmieszać z mlekiem, zagotować ciągle mieszając (masa powinna być gęsta). Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło utrzeć trzepaczką w kształcie rózgi, połączyć z żółtkami, dodać wanilię, spirytus dodać zmielone orzechy i siekaną skórkę pomarańczową. Krążki przełożyć masą, lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.
Przyrządzić lukier pomadkowy czekoladowy.
Tort dwukrotnie polukrować, przybrać migdałami i skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak